Design Excellence Awards

< Back to Design Excellence Awards

Best in City Center – San Antonio Design Excellence Award
Presented to Slay Architecture
Sage Bariatric Institute
San Antonio, Texas

Project Description:

Sage Bariatric Institute’s mission is to help individuals defeat obesity and lead a healthier, happier lifestyle. It was important to the clients and the designers that this mission was reflected in their new tenant space, located on the second floor of the Christopher Medical Office Building. The choice to locate the space on the second floor, with a visual connection to the light filled Lobby and Main Entry, was intentional. The grand stair creates a physical goal for Sage Bariatric’s clientele. When first visiting the doctors, many patients are not fit or well enough to consider taking the stairs. However, the stairs provide an attractive arrival experience and are an incentive for the patients to progress further into their treatment towards wellness.

Upon arriving on the second floor, patients enter the spacious waiting room through an all-glass entry which provides plenty of daylight access from the main lobby. As a tenant finish-out, the design of the interiors worked around existing structural features such as a large column and main utility core in the waiting area. This column became the anchor for the main focal point of the waiting area, softened with cove lighting and a slatted wood ceiling. Clean, crisp finishes with light wood accents were used throughout the space to seamlessly transition into the lobby of the building.

Special design consideration was taken to provide a place for surgeons, doctors, dieticians, and wellness coaches to collaborate with their patients. Living healthier requires a lifestyle change, and the new finish out provides spaces for pre- and post-surgical education, fitness classes, and retail space for doctor-approved health products. The seating provided is all bariatric, so that every size of patient is always accommodated. The exam rooms and toilet facilities were dimensioned to provide ease of assistance for both the patient and the staff.

The building and each tenant space was designed with integrated access control and the space is equipped with occupancy and daylighting sensors for energy efficiency. Access to natural daylight is provided to encourage productivity and comfort. The Break Room was intentionally located in a well-lit corner so that all employees could enjoy natural lighting on their breaks and re-charge their energy. The end result is a space that both staff and patients are enthused to share.