Design Excellence Awards

< Back to Design Excellence Awards

Residential Design Excellence Award
Presented to Alterstudio Architecture, LLP
Austin, Texas

Project Description

The residence is the latest installment in an evolving constructed landscape on a two-acre family compound. The house slips between an existing pool house – whose board-formed concrete walls provide material inspiration – and a magnificent live oak to define discrete terrains. Long views are established east to the limestone shelf of the Colorado River, north to a rolling meadow, and west to a grove of oaks. The house welcomes engagement with this landscape and provides a sense of the entire property in incidental moments.

A restrained material palette creates a tactile environment animated by sun and shade to establish a sense of place amidst omnipresent vistas. The raw texture of concrete is juxtaposed with finely detailed walnut millwork and custom site-glazed window walls. A meandering white oak ceiling defines more intimate spaces within an open plan. Rich walnut cabinetry, book-matched statuary countertops, and delicate timber screens provide a point of stasis against the ubiquitous and dynamic circumstances of place.